top of page
Fisioteràpia Sol pelvià Andorra Fisioom

SOL PELVIÀ

Fisioteràpia Sol pelvià Andorra Fisioom

SOL PELVIÀ

Fisioteràpia Sol pelvià Andorra Fisioom

SOL PELVIÀ

 

  • FISIOTERÀPIA UROGINECOLÒGICA

 

La dona passa per diferents etapes al llarg de tota la seva vida i en cada etapa, hi ha canvis hormonals, fisiològics, en els quals el teixit i la disposició morfològica del nostre aparell urogenital es veuen moltes vegades alterats, per això hem de cuidar-nos i valorar-nos en cadascuna de les nostres etapes.

A mesura que anem creixent la qualitat del nostre teixit va empitjorant i moltes dones refereixen simptomatologia i no saben on acudir.

No és necessari haver passat per un embaràs perquè puguin aparèixer disfuncions pelvi-perineals. El simple fet d'una hipotonia de la musculatura del sòl pelvià pot donar lloc a patologies relacionades amb òrgans com la bufeta, úter o recte.

A fisioom comptem amb la formació i mitjans necessaris per a tractar a la dona en cada etapa de la vida.

Com és una primera consulta?

En la primera consulta realitzem una entrevista inicial i una exploració que ens permeti valorar l'estat abdomino-pelvià de la dona. La informarem sobre les tècniques a utilitzar respectant sempre les necessitats de la pacient de manera que s'estableixi un espai íntim i confortable per a ella.

 

Per això volem ajudar-te tant en el tractament de possibles disfuncions com en la prevenció d'aquestes.

Dins de les malalties més tractades es troben les següents:

  • Alteració en el sistema muscular: hipotonia/hipertonía, disminució de la força.

  • Distensió de les fàscies i/o lligaments.

  • Lesió neurològica perifèrica: atrapaments del pudend.

  • Alteració del control motor: Retard o absència de la contracció durant els esforços.

  • Disfuncions miccionals: incontinències a l'esforç o urgències miccionals.

  • Disfuncions sexuals: anorgasmia, vaginisme vulvodinia, dispareunia.

  • Disfuncions anus-rectals: restrenyiment, incontinència fecal o de gasos.

  • Prolapses.

  • Dismenorrea o amenorrea

  • Inestabilitat pelviana.

  • Dolor lumbo-pelvià

  • Dolor pelvià crònic

  • Edemes en extremitats

  • etc


 

  • FISIOTERÀPIA AL EMBARAÇ (PREPART) I POSPART

 

L'embaràs és el començament d'un gran canvi en la vida de la dona, físic i emocional cap a la maternitat. Un conjunt de sentiments oposats, alegria, por o responsabilitat, una muntanya russa que al final es traduirà en un, FELICITAT. Des de Fisioom volem ajudar-te i aconsellar-te des de l'embaràs fins al part passant per desenvolupament fetal, la salut de l'embarassada, o les possibles complicacions de l'embaràs. L'embaràs és una de les etapes en la qual més canvis es produeixen per a la dona.

Però també sabem que el període del postpart és un dels moments més sensibles de la dona, per això volem donar-te suport, guiar-te i ajudar-te en tots els dubtes o situacions que es puguin presentar, des de la conscienciació del teu cos, la maternitat, la criança, la sexologia, la psicologia, etc., i sentir-te present en el teu nou procés de ser mare ja que l'important és poder gaudir del teu nadó sentint-te cuidada. 

 

  • FISIOTERÀPIA EMBARÀS

La Fisioteràpia Obstètrica és la part de la Fisioteràpia que s'especialitza en la cura de la dona durant l'embaràs. Avaluant, tractant i prevenint possibles patologies que poden sorgir en aquesta etapa, a causa dels canvis que es produeixen en el cos de la dona.
 

Com pot ajudar la fisioteràpia abans del part?
 

  • Tractament de les patologies de l'aparell locomotor durant l'embaràs: Lumbàlgia en l'embaràs, Síndrome de Lacomme (dolor abdominal baix amb pesadesa pelviana), Síndrome del túnel carpià, Pubalgia en l'embaràs, Coccigodinia (dolor en la zona del coxis), síndrome de cames cansades o inflamades. Desbloqueig / Alliberament de la pelvis.

  • Tractament a nivell de Sòl Pelvià, incontinències urinàries, dispareunias, massatge perineal.

  • Tractament de síndromes digestius associats a l'embaràs (nàusees i reflux gastro-esofàgic, restrenyiment, gastritis i indigestió, hemorroides).

  • Tractament de cefalees i migranyes l'origen de les quals pot estar en el canvi hormonal que la dona sofreix en aquesta etapa.

  • Exercicis circulatoris: Per a millorar la circulació de membres inferiors.

  • Exercicis per a embarassades: per a mantenir la forma física d'acord amb els canvis que es van produint durant l'embaràs: Estiraments, treball de la cintura pelviana òssia, la mobilitat, treball del transvers de l'abdomen múscul molt important per a afavorir el període expulsiu i el manteniment de l'estàtica pelviana durant tot l'embaràs.

  • Capacitat de realitzar exercicis de relaxació, concentració i treball.

  • Presa de consciència de la musculatura perineal, millorar la respiració durant l'embaràs i el dia del part, adoptar postures que ajudin la dona a suportar millor les contraccions, aprendre a fer massatge al perineu per a flexibilitzar-lo i que el pas del nadó sigui més fàcil menys dolorós i sobretot intentar evitar una possible episiotomia.

 

Ens sembla d'especial importància el tractament de la pelvis en els últims mesos d'embaràs, així com la preparació corporal i sensorial al part. 

 

Per a prevenir que apareguin patologies, realitza un enfortiment habitual de la faixa  abdomino-pelviana . Si algunes patologies pelvi-perineals han estat diagnosticades pel teu ginecòleg o matrona, no dubtis a acudir a un fisioterapeuta especialitzat en uroginecologia, o pelviperineologia.


 

  • FISIOTERÀPIA EN EL POST PART

La fisioteràpia en el post part ens ajuda a valorar i tractar les possibles patologies que sorgeixen després del part, per aquest motiu, des de fisioom et proposem venir a consulta per a realitzar una valoració post part de la teva regió abdominal i de sòl pelvià per a constatar que tot està bé i si no és així, planificar un pla de tractament individualitzat.

La simptomatologia que et pots trobar en aquesta època de la teva vida, pot ser: Diástasis abdominal, Cicatriu (episiotomia i cesària), Hipertó o hipotó de la musculatura perineal, Dispareunia (dolor en les relacions sexuals), Pèrdua d'elasticitat del teixit, Sequedat vaginal, Baixa condició física, Incontinència urinària, Incontinència de gasos o fecal, Estries, Dolor Lumbo-Pelvià, Prolapse, etc.

La valoració postpart s'ha de realitzar una vegada passada la quarantena, en mares que han donat a llum via vaginal i unes 8 setmanes si han tingut una cesària, ja que necessitem que els teixits estiguin en condicions òptimes per a ser valorats. Això no treu, per a poder acudir al nostre servei per un post part immediat, on treballarem a nivell corporal i sensorial el retrobament amb el nostre perineu, abdomen, diafragma…

Fisioteràpia Uroginecològica
Fisioteràpia al embaraç
Diàtasi
  • DIÀSTASI

 

Què és la diástasis?

La diástasis abdominal o diástasis de rectes es defineix com la separació dels rectes abdominals a qualsevol nivell (infraumbilical o/i umbilical o/i supraumbilical). Es produeix a conseqüència d'un mal en el teixit connectiu, que en condicions normals manté els rectes units entre si. La diástasis és la distensió o fins i tot a vegades microtrencament de la línia alba, línia central de l'abdomen. La diástasis és un problema funcional i en moltes ocasions estètic.

El més important respecte a la recuperació de la diástasis és que mai es tanca per complet com una dona que no ha estat embarassada.

L'èxit de tancar una diástasis està a valorar bé el tipus de diástasis: distància de separació, profunditat, to, etc. És important posar-te en mans d'un professional que dissenyi el teu pla personalitzat mai col·lectiu, perquè no totes som iguals, no totes treballem igual i per descomptat no totes tenim el mateix temps, constància, etc.

 

On es localitzen els rectes abdominals i quins funció tenen?

Els rectes abdominals són aquests dos músculs, que denominem col·loquialment ‘la famosa tauleta de xocolata’. Aquests dos músculs estan units entre si per un teixit, denominat teixit conjuntiu, que brinda sostingues i nutrició, molt ric en col·lagen.

Les seves funcions: mantenir la posició recta i a mantenir la víceras en la seva posició, Contribueix a augmentar les pressions intraabdominals ajudant a la defecación i micció, El seu to limita la inspiració màxima i afavoreix l'espiració.

Quins factors influeixen?

Sobrepès, embaràs, part, cirurgies abdominals, Exercicis abdominals tradicionals i/o càrregues, mals hàbits activitats de la vida diària: restrenyiment, tos, vòmits, apnees, valsalvas…, i factors genètics.

Signes i símptomes:

Des del punt de vista saludable:

A curt-mitjà termini problemes de sòl pelvià com a incontinència urinària, ja que les pressions exercides en la faixa abdominal per causes diverses: carregar pes, tos, al·lèrgies, restrenyiment dirigeixen pressions cap al perineu i si la nostra faixa abdominal no té el suficient to no podrà suportar aquesta força. Per tant, aquest augment de pressió es dirigirà directament al sòl pelvià, produint la seva feblesa i diferents patologies.

A mig-llarg termini, pot aparèixer hèrnia umbilical o hèrnies viscerals, aquestes últimes estan més relacionades amb embarassos múltiples i grans diástasis.

Des d'un punt de vista estètic:

Les diástasis generen en nosaltres budells que no reconeixem. A nivell estètic veiem abdòmens molt prominents, flàccids, despenjats, desconnectades, tova… (aquestes són algunes de les característiques que ens contáis en consulta) a causa del baix to de la musculatura profunda de l'abdomen, com és el transvers. També observem embalums o moviment visceral a nivell de la línia alba.

 

Com podem valorar una diástasis?

La millor manera per a observar-nos és tombar-se boca amunt i posar els teus dits damunt del melic, intenta fer un abdominal, i si els teus dits s'enfonsen és millor que passem al següent punt. 

La manera mes objectiva per a valorar-la és mitjançant un ecògraf, que ens permet observar a través d'imatges les estructures compromeses i avalua el comportament dinàmic d'aquestes. 

Una diástasis es considera patològica quan supera en centímetre i mig de separació entre tots dos rectes. Si existeix aquesta separació es recomana el seu tractament immediat, tant si existeix simptomatologia en aquest moment com si no, ja que si ja hi ha, s'evidencia la importància de la funcionalitat d'aquestes estructures i si encara no existeix, és el moment ideal per a prevenir que hi hagi patologia en un futur.
 

Què puc fer per a millorar la meva diástasis?

  • Res de treball abdominal tradicional!!!

  • Hem de controlar les apnees i els valsalvas en la nostra vida quotidiana. 

  • Com sempre dic, cal tornar a estar recuperades d'un embaràs per a quedar-nos una altra vegada embarassades. Hem de començar en un punt de partida òptim abans de llançar-nos a un altre embaràs i part.

  • Res de faixes, no hi ha millor faixa que la nostra natural. Només en casos excepcionals, valorat per un professional sanitari.

 

Quin tractament t'oferim a Fisioom?

  • Treball d'exercicis d'activació de transvers de manera voluntària. El transvers de l'abdomen és un múscul profund de l'abdomen, que s'encarrega de mantenir la postura, comprimir les vísceres i s'encarrega d'activar-se com un múscul expirador. A més, aquest múscul actua amb una sinergia amb el sòl pelvià. El nostre objectiu és  proporcionar una eficaç protecció lumbo-pelviana mitjançant la tonificació de la faixa abdominal. 

  • Treball de hipopresius: amb l'objectiu d'entrenar el sistema estabilitzador local (CORE) i aconseguir un increment del to muscular, amb especial èmfasi en la relació del transvers abdominal i musculatura del sòl pelvià, de reduir el perímetre abdominal aportant millores estètiques, posturals i funcionals, prevenir hèrnies abdominals, inguinals i vaginals, revenir la incontinència urinària. 

  • Mètode 5P o Mètode de reeducació Propioceptiva Pelviperineal: és un treball amb inestabilitat en un tronc de fusta anomenat Wood Roller, creat per Chantal Fabre-Clergue. L’utilitzem com a rehabilitació postural de els músculs del cos que s'activen de manera involuntària per a mantenir-nos en peus contra la gravetat, i per a potenciar l'activació de les parets lumboabdominal i perineal. El Wood Roller s'encarrega de crear un reajustament postural en les plantes dels peus, ja que, el peu genera els reajustaments corporals de la postura, ja que els mecano receptors de la planta del peu manen aquesta informació al Sistema nerviós central (SNC) i juntament amb la informació rebuda de la via visual, auditiva i aparell locomotor, es regulen les oscil·lacions posturals per mitjà del to muscular, donant lloc a una millora en la millora estàtica (autoelongació) i a una millor postura.

  • Treball amb winner flow: És un dispositiu que es col·loca en la boca per a bufar a través d'aquest, que funciona com una vàlvula reguladora de la sortida d'aire per a assegurar un flux respiratori homogeni que facilita l'activació del múscul transvers de l'abdomen i de la musculatura profunda del sòl pelvià.

  • Treball amb Indiba: és un equip d'última tecnologia no invasiu, innocu i indolor que ens ajuda a accelerar els mecanismes naturals de recuperació dels teixits. A través d'un corrent d'alta freqüència, que produeix tres efectes biològics: bioestimulación, vascularització i hiperactivació amb el que aconseguim: optimitzar la recuperació, regenera teixits i escurçar els temps de curació.
     

         Tot aquest treball haurà de ser combinat amb la respiració adequada, una espiració forçada, ja que aconsegueix activar el transvers.

Cesàrea
  • CESÀREA

En els post parts o post cesària cau en l'error que mamà és l'oblidada i amb ella la seva cicatriu si ha estat sotmesa a una cesària. A l'hospital comenten cures bàsiques sobre higiene, desinfecció i hidratació d'aquesta. Però… Què passa amb el tractament adequat de la cicatriu per a evitar fibrosi i adherències?

 

És necessari tractar la cicatriu per a evitar adherències i fibrosis d'aquesta. Evitarem així que la cicatriu es torni més gruixuda i que s'endureixi. Evitarem la sensació de tibantor en la zona, la sensació de formigueig i fins i tot el dolor al frec amb la roba.

 

Si la zona superficial i capes més profundes de la cesària no cicatritzen correctament això pot interferir en la correcta recuperació muscular de la teva esfera abdomino-pelviana, pot afectar tant la musculatura abdominal com a la musculatura del sòl pelvià.
 

Entre les implicacions més comunes ens trobem:

  • Cicatriu (adherències, alteracions de la sensibilitat, alteracions en la cicatrització)

  • Dolor lumbopélvic.

  • Hipotonia abdominal.

  • Disfuncions del sòl pelvià (incontinència urinària, dolor en les relacions sexuals, freqüència miccional augmentada).

 

Sí, al sòl pelvià també!, sembla evident que en tenir una cicatriu a nivell dels abdominals, pensem que aquesta zona necessita tractament, però, i el nostre sòl pelvià?

 

Pensem que al no passar el bebè pel canal del part, no sofrirà mal, però això no és així, l'única cosa que s'eviten són esquinçaments i episiotomies. No hem d'oblidar que igualment el bebè ha estat albergat en el ventre de la mare, augmentant el pes d'aquesta, modificant la seva postura i que la major part d'aquest pes el sosté el sòl pelvià. Per tant després del part, ja sigui de l'una o l'altra forma, pot veure's debilitat.

Des de la retirada dels punts, i respectant els temps fisiològics del procés de cicatrització, en la Unitat de la Dona de fisioom utilitzarem la diatermia com a medi físic per al seu tractament en combinació amb altres tècniques.


 

Com podem abordar el tractament de la cesària?

 

  • Amb tractament manual (fisioteràpia ): recomanable per a donar mobilitat a les zones afectades, ja sigui pelvis, vísceres, columna lumbar, etc. Teràpia manual en la cicatriu com dels dolors associats a aquesta.

 

  • Des del tractament del Sòl Pelvià: basant-se sobretot en l'enfortiment d'aquesta musculatura que s'ha vist debilitada.

 

  • Amb diatermia Indiba: excel·lent ajuda per a la cicatrització, millorant tant la qualitat de la cicatriu, que en un futur crearà menys tensió, com la velocitat de cicatrització. Es pot combinar al costat del tractament del sòl pelvià per a potenciar l'efecte terapèutic.

 

A fisioom pots acudir a fer-te una valoració postpart una vegada passada la quarantena (8 setmanes), es valorarà el correcte estat de la mateixa i de les capes musculars i fascials subjacents. A més, se t'ensenyarà correctament a realitzar automassatge a casa i es recomanarà una rutina d'exercici per a potenciar la faixa abdominal en sinergia amb el sòl pelvià.

Dolor crónic
  • DOLOR PELVIÀ CRÓNIC


Què és el dolor pelvià crònic?

El dolor pelvià crònic es defineix per consens com aquell localitzat per sota del melic, d'almenys 6 mesos de durada, que interfereix amb les activitats de la vida quotidiana o provoca la cerca d'atenció mèdica. Quan la pacient consulta moltes vegades el problema responsable ha disminuït o fins i tot desaparegut, però no el dolor que es manté o, amb freqüència, empitjora.

En la pràctica sabem que qualsevol dolor de més de 3 mesos de durada corre el risc de cronificarse.
 

Com es cronifica un dolor?

El dolor agut és un mecanisme de defensa del nostre organisme davant un estímul perillós. Ens avisa de la presència d'una cosa potencialment nociva i ens permet reaccionar, protegint-nos.

Quan el dolor agut no es controla adequadament i es manté en el temps es produeixen una sèrie de canvis el sistema nerviós, que és el responsable de recollir la informació sensitiva de la pell i de les vísceres i transportar-la fins al sistema nerviós central, on es fa conscient i s'interpreta. A conseqüència d'aquests canvis pot succeir que el dolor es percebi més intens del que és, que s'estengui pel cos, que aparegui cada vegada amb més freqüència o es faci constant i fins i tot que aparegui en resposta a estímuls que no haurien de ser dolorosos, com el frec o el fred.


Amb freqüència els músculs pròxims de l'abdomen, de la vagina o dels glutis es contreuen de manera involuntària generant més dolor, dificultant alguns moviments dels malucs o les cames o impedint les relacions sexuals.

 

A la llarga vísceres com la bufeta o el tub digestiu també poden afectar-se i poden aparèixer símptomes relacionats amb la ingesta, la micció o la deposició.

 

El dolor crònic és una entitat molt complexa, difícil de diagnosticar i tractar. Moltes pacients peregrinen d'especialista en especialista buscant una resposta als seus símptomes i se senten soles i incompreses quan no la troben. La majoria de les vegades el dolor impossibilita la realització de les activitats quotidianes provocant la pèrdua del lloc de treball i l'aïllament social. Els trastorns de l'estat d'ànim, l'ansietat, la fatiga crònica, l'insomni i el mal de cap són símptomes associats molt freqüents.

 

Com es pot prevenir el dolor pelvià crònic?

És important saber que cap dolor que no cedeixi amb una tractament analgèsic convencional ha de considerar-se com a normal, i això inclou la dismenorrea o el dolor durant la menstruació. La millor manera de prevenir el dolor crònic és identificar la causa específica que produeix el dolor agut i tractar-la precoç i adequadament, abans que es produeixin canvis en el sistema nerviós perifèric i central.

Quines són les causes del dolor pelvià crònic?

El dolor pelvià crònic pot estar ocasionat per qualsevol estímul que activi de manera reiterada les terminacions nervioses. Les causes més freqüents són:

  • Ginecològiques: endometriosi, dismenorrea, síndrome premenstrual, malaltia inflamatòria pelviana, vaginitis, síndrome de l'ovari romanent, adherències postquirúrgiques, bartholinitis de repetició, endometritis, miomas, lesions nervioses postquirúrgiques o després de part/cesària, prolapse d'òrgans pelvians, varices pelvianes.

  • Gastrointestinals: síndrome de l'intestí irritable, malaltia inflamatòria intestinal, adherències postquirúrgiques, malaltia diverticular, isquèmia intestinal, celiaquia, proctalgia, restrenyiment.

  • Urològiques: cistisis intersticial, dissinergia uretral, cistitis de repetició, urolitiasis, neoplàsia vesical.

  • Síndrome miofascial.

Com es tracta el dolor pelvià crònic?

El tractament del dolor pelvià crònic ha d'incloure el tractament de la causa inicial que va desencadenar el quadre, si encara és present, així com el del dolor i el de tots els trastorns i símptomes associats. Des d'un punt de vista pronòstic és fonamental que el tractament s'instauri abans que es desenvolupin els canvis en el sistema nerviós. És essencial tractar no sols el dolor sinó també tots els símptomes associats, tant físics com psicològics ja que si ens deixem algun sense tractar, aquest o aquests van perpetuar el quadre en el temps impedint la seva resolució.
 

A fisioom sabem que cada pacient amb dolor és diferent i requereix d'una valoració individualitzada. Considerem imprescindible que el tractament del dolor crònic sigui holístic i multidisciplinari. A la nostra unitat busquem el treball en equip amb ginecòlegs, osteòpates, nutricionistes, psicòlegs i sexòlegs amb l'objectiu d'abordar simultàniament el component orgànic, funcional i emocional del dolor millorant al màxim la simptomatologia i qualitat de vida de cada pacient.

Fisiosexología
  • FISIOSEXOLOGÍA

Què és la fisio-sexologia

És una part de la fisioteràpia que s'encarrega de la funció eròtica i de l'acte plaer en l'home i la dona, millorant així la salut sexual. L'objectiu és millorar el plaer de cada persona de manera individual o en parella. Les tècniques que s'utilitzen són:

  • Avaluació inicial

  • Treball de respiració i diafragmes

  • Tècniques Manuals

  • Mobilitat Visceral

  • Exercicis de Sòl pelvià

  • Treball de propiocepció corporal i sensitiu

  • Canvis en l'estil de vida dels pacients

  • Recomanacions per a casa

  • Tècniques de gestió de l'estrès

  • Etc…
     

Una de les parts de la fisio-sexologia és l'educació sexual, la qual va dirigida a tots els públics, ja que encara hem de trencar molts temes tabús, no culpabilitzar-nos per coses que ens agraden a nivell sexual i sobretot cal deixar de pensar que el sexe és només genital i que l'única manera de tenir sexe és el coit.

Què és la salut sexual?

És una experiència subjectiva de cada persona sobre el seu benestar físic, psicològic i sociocultural relacionat amb la sexualitat.

Quines patologies existeixen en el nostre sòl pelvià enfocades a la sexualitat?

Si hi ha alguna disfunció sexual, es produeix una alteració en la qualitat de vida. Ja que la funció eròtica va lligada a una noció de plaer i en el desenvolupament de l'individu suposa una motivació intrínseca per a viure i compartir amb uns altres. Això està demostrat a nivell hormonal, amb la dopamina i la serotonina. La dopamina dóna plaer i la serotonina produeix sensació de benestar.


 

Algunes de les patologies que tenen solució a través d'un tractament de fisioteràpia, poden ser:

  • Hipoexcitabilidad: disminució del desig sexual/libido

  • Trastorns d'ella excitació sexual: Incapacitat persistent o recurrent per a aconseguir o mantenir la lubricació, sensació genital o relaxació perineal.

  • Anorgasmia: absència, retard o disminució de la intensitat recurrent i persistent d'orgasme després d'una frase d'excitació normal.

  • Dispareunias: dolor o molèstia abdominal, pelvià o vaginal en les relacions sexuals que pot afectar abans, durant o després de les relacions sexuals. Hi ha diferents nivells de dolor.

  • Vaginisme: Dolor pel qual és impossible el coit. És la forma més greu de descriure la disparèunia.

  • Vulvodinia o síndrome dolorosa vulvar: malestar crònic vulvar que es caracteritza per picazón, irritació o sensació d'estar en carn viva i no té altres signes visibles que justifiquin la patologia.

Segueix nós

  • Instagram - Círculo Blanco

​© 2021 FISIOOM ANDORRA

bottom of page